• 10 serveringer

Portionen rækker til 20 personer, hvis den serveres som element i en julefrokost, hvor der er flere andre ting.

Ingredienser

8 berberi andelår

2 andebryster

4 løg, i både

10-15 fed hvidløg, hele pillede

2 snittede rød chili

20 peberkorn

8 tsk salt

blade fra 4-5 rosmarinkviste

ca. ½ l vand

Tilbehør: Balsamico-rødbeder, cornichoner og groft brød

Sådan gør du

Kom det hele i en stor gryde (el. i en bradepande) og lad det koge op.
Dæmp varmen, læg låg på og lad det simre i ca. 3 timer – til kødet er så mørt, at det falder fra benene.
Sørg for, at kødet ikke brænder på, når vandet fordamper og fedtet efterhånden tager over.
Hæld det hele i en sigte med en gryde under til at opsamle lagen.
Pil skind og ben fra kødet og vend det rundt i lagen i gryden.
Hæld rilletten i en eller flere skåle, dæk til og sæt den i køleskabet.
Holdbarhed: 5 dage.

Balsamico-rødbeder (10 personer)

11/2 kg rødbeder

2 spsk smør

6 fed finthakkede hvidløg

saften af 1 appelsin

ca. 11/2 dl balsamicoeddike

salt og friskkværnet peber

hakket persille

Skræl rødbederne og skær dem i stave (brug evt. foodprocessoren – riveskiven til pommes frites).
Svits hvidløg og rødbeder i smør i en stor gryde for fuld varme mens du rører – rødbederne må ikke blive brune.
Krydr med salt og peber.
Tilsæt appelsinsaft og balsamico, læg låg på og lad det simre 10-15 minutter.
Rør af og til. Smag til og server rødbederne varme, lune eller kolde.

Du kan roligt lave en ordentlig portion. Rødbederne er populære og kan serveres til alt muligt næste dag – fx flæskesteg, gås, frikadeller, medisterpølse, bagt laks eller torsk